Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Juraj Medo, PhD.
Identifikačné číslo: 1180
Univerzitný e-mail: juraj.medo [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra mikrobiológie (FBP)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Rozvoj mikroskopických húb a kvasiniek počas sladovania jačmeňa
Autor: Ing. Marek Bucher
Pracovisko: Katedra mikrobiológie (FBP)
Vedúci práce: Ing. Juraj Medo, PhD.
Oponent:Ing. Štefan Dráb, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Rozvoj mikroskopických húb a kvasiniek počas sladovania jačmeňa
Abstrakt:Častým problémom piva je výskyt mykotoxínov, s nepriaznivým vplyvom na zdravie človeka. Mykotoxíny sú metabolity mikroskopických húb ktoré sa do piva dostávajú zo sladu. Množstvo mykotoxínov sa vytvára už na poli alebo pri skladovaní jačmeňa. Cieľom predkladanej práce bolo zistiť či sú podmienky sladovania vhodné pre rozvoj kvasiniek a toxikogénnych mikroskopických húb . Za týmto účelom sme charakterizovali druhy mikroskopických vláknitých húb rastúce endofyticky v sladovníckom jačmeni. Množstvo a rodové spektrum sme porovnávali s tým na klíčiacich zrnách po prvom dni sladovania a na zelenom slade pred hvozdením. Celkovo sme analyzovali vzorky z 5 sladovaní v dvoch sladovniach. Kontaminácia zŕn v jednotlivých fázach sladovania bola veľmi variabilná. Najčastejšie detegované druhy boli Druh Aspergillus približne 26%, Penicillium 52%, Fusarium 3% a Alternaria 24%. Tieto sú schopné tvoriť Aflatoxíny (B1, B2, G1, G2), ochratoxín A, alternarioly, aflatoxíny, fumonizín, zealarenón a trichotecény a preto predstavujú potenciálne riziko. Počas sladovania sa niektoré rody rozvíjali a iné boli potlačené, rozvoj však nebol pri všetkých sladovaniach rovnaký. Kvasinky sa počas sladovania rozmnožili z priemerne v množstvách od 5.103 do 1,8.104 na jačmeni, v prvom dni sladovania od 1,5.105 do 2,9.106 na konci sladovania od 1,5.106 do 2,1.107. Okrem kvasiniek sa rozvíjal aj rod Geotrichum ktorý je možné využiť ako štartovaciu kultúru pretože je schopný produkovať široké spektrum technologicky významných enzýmov.
Kľúčové slová:sladovanie, mikroskopické vláknité huby, Aspergillu, Penicillium, Fusarium, Geotrichum, jačmeň, toxíny

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene