Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

prof. Ing. Jaroslav Kováčik, PhD.
Identifikačné číslo: 1344
Univerzitný e-mail: jaroslav.kovacik [at] uniag.sk
 
profesor CSc./PhD. - Katedra fyziológie živočíchov (FBP)

     
     
     
Publikácie
     
Orgány
     
Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:
Mlieko a mliečne výrobky ako súčasť výživy ľudí
Autor:
Ing. Aneta Mrázová
Pracovisko:
Vedúci práce:
Oponent:
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:
Mlieko a mliečne výrobky ako súčasť výživy ľudí
Abstrakt:
Už od narodenia človeka je mlieko jeho hlavným zdrojom potravy a prísunu výživy, bielkovín, vitamínov, lipidov, minerálnych látok, sacharidov a vody, ktoré pozitívne vplývajú na jeho rast a zdravý vývoj. Vďaka jeho obsahu ho môžeme považovať za takmer dokonalú potravinu. Mlieko a mliečne výrobky majú nezastupiteľné miesto vo výžive ľudí. Obsahujú vitamín A, ktorý je dôležitý pre dobrý zrak, normálny rast a odolnosť voči infekciám. A vďaka tomu, že mlieko a mliečne výrobky majú vysoký obsah vápnika, vitamínu D a fosforu pomáhajú predchádzať civilizačným ochoreniam, znižujú riziko výskytu osteoporózy, ovplyvňujú zdravý vývin kostí a zubov a mnoho iných. Veľkú skupinu produktov mlieka tvoria mliečne a kyslomliečne výrobky. Medzi najvýznamnejšie mliečne výrobky patria syry, tvaroh, bryndza, smotana, cmar a maslo, ktoré sa vyrábajú z ošetreného surového mlieka. Najvýznamnejšími kyslomliečnymi výrobkami sú jogurty, kefír, acidofilné mlieko, zakvasené a zakysané mlieka. Cieľom diplomovej práce bolo priblížiť význam mlieka a mliečnych výrobkov vo výžive ľudí, ich zloženie, charakteristiku a spotrebu. V praktickej časti sme sa dotazníkovou metódou snažili zistiť, aká je spotreba mlieka a mliečnych výrobkov u vybraných respondentov, ktoré mlieko a mliečne výrobky uprednostňujú a na základe ktorých kritérií sa rozhodujú pri výbere a kúpe mlieka a mliečnych výrobkov.
Kľúčové slová:
kravské mlieko, mliečne výrobky, kyslomliečne výrobky, výživa, spotreba mlieka

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene