Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
Identifikačné číslo: 1390
Univerzitný e-mail: tatiana.bojnanska [at] uniag.sk
 
docentka CSc./PhD. - Katedra technológie a kvality rastlinných produktov (FBP)

Kontakty     
     
Projekty
     
Publikácie     Orgány
     
Vedené práce
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Bakalárska práca
Názov práce:Zdravotné aspekty konzumácie cereálnych potravín
Autor:
Pracovisko:
Vedúci práce:
Oponent:
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:
slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:
Zdravotné aspekty konzumácie cereálnych potravín
Abstrakt:
Obilniny patria k najstarším a najrozšírenejším poľnohospodárskym plodinám, významnou mierou sa podieľajúcim na výrobe potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. V súčasnosti pripadá väčšina svetovej produkcie obilnín na tri hlavné druhy (pšenicu, kukuricu a ryžu). Zvyšnú, avšak rovnako dôležitú časť tvoria jačmeň, cirok, proso, ovos a raž. Vzhľadom na svoje dominantné postavenie vo výžive ľudí, obilniny svojimi nutričnými vlastnosťami významne ovplyvňujú výživovú bilanciu a zdravie človeka, zároveň však môžu pre určité skupiny ľudí predstavovať zdravotné riziká. Obilniny sú významným zdrojom energie, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a biologicky aktívnych zlúčenín typu vlákniny alebo antioxidantov, ktoré majú pozitívne účinky na fyziologické funkcie organizmu. Vzhľadom na zvýšený obsah účinných látok (polyfenoly, karotenoidy,beta glukány, inulín, lignany, fytosteroly a pod.) tvoria cereálie zložky potravín, označovaných ako funkčné potraviny alebo potraviny na osobitné výživové účely. Obilniny sa však čoraz častejšie stávajú pôvodcami nežiaducich reakcií. Medzi najzávažnejšie patrí celiakia a alergia na lepok. Lepok (glutén) je komplex zásobných bielkovín obilného zrna zložený majoritne s prolamínov a glutenínov, pričom hlavným spúšťačom celiakálneho ochorenia sú prolamíny. Celiakia je v súčasnosti jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich potravinových intolerancií na svete. V stručnosti možno celiakiu charakterizovať ako autoimunitné zápalové ochorenie tenkého čreva u geneticky predisponovaných jedincov, vyvolané konzumáciou pšenice, jačmeňa, raže, tritikale, prípadne aj ovsa. Jedinou efektívnou liečbou celiakálneho ochorenia je bezlepková diéta, ktorá musí byť dodržiavaná celoživotne. Po nasadení a prísnom dodržiavaní bezlepkovej diéty dochádza vo väčšine prípadov k rýchlej regenerácii črevnej sliznice a úprave zdravotného stavu.
Kľúčové slová:
obilniny, biologicky aktívne zlúčeniny, glutén, celiakia, bezlepková diéta

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene