Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Histamínová intolerancia
Autor: Ing. Silvia Kobrteková
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:prof. Ing. Milan Šimko, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Histamínová intolerancia
Abstrakt:Cieľom práce bolo zadefinovať, analyzovať a riešiť problematiku histamínovej intolerancie. Keďže potravinová intolerancia nie je alergiou, nejde o reakciu imunitného systému, uvádzame rozdiely medzi potravinovou intoleranciou a potravinovou alergiou. Taktiež definujeme pojem a účinky biogénneho amínu histamínu, ako aj jeho zdroje v potravinách. Je nevyhnutné identifikovať problémové potraviny a vyhýbať sa im. Histamínová intolerancia je porucha, ktorá je charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Klinický obraz histamínovej intolerancie sa prejavuje pomerne veľkou škálou príznakov ako sú svrbenie, opuchy, nadúvanie, hnačka, migréna a ďalšie. Snažíme sa zamerať na prejavy histamínovej intolerancie a následnej zložitej diagnostike tohto ochorenia. Nie je jednoduché ju rozoznať, pretože reakcia na potravinu je oneskorená, prejavuje sa niekoľko hodín až dní neskôr, prípadne sa neprejaví priamo. V tejto práci sa venujeme aj liečbe a možnými alternatívnymi liečebnými metódami. Liečba spočíva hlavne vo vylúčení potravín s vysokým obsahom histamínu, podávaní antihistaminík a užívaní kapsúl. Odhaduje sa, že histamínovou intoleranciou trpí 1 až 3 % populácie a väčšinou ľudia v strednom veku, viac ženy.
Kľúčové slová:histamínová intolerancia, histamín, histamínová intoxikácia

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene