Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Úloha výživy v prevencii kardiovaskulárnych ochorení
Autor: Ing. Denisa Vozárová
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:Ing. Eleonóra Krivosudská, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Úloha výživy v prevencii kardiovaskulárnych ochorení
Abstrakt:Bakalárska práca sa zaoberá rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení, hlavne úlohou výživy. Oboznamuje nás s podstatou správneho stravovania, ako sa preventívne stravovať, aby sme netrpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami a ich vážne následky na zdraví. Stručne opisuje kardiovaskulárny systém, ku ktorému patrí srdce, krv, krvné cievy a krvný obeh a rôzne kardiovaskulárne ochorenia, ako edém, angina pectoris, ateroskleróza, nekróza buniek, ischemická choroba srdca, vrodené chyby srdca a ciev, hypertenzia a infarkt myokardu. Podrobnejšie sme popísali rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, ktoré rozdeľujeme na neovplyvniteľné a ovplyvniteľné. Medzi neovplyvniteľné rizikové faktory patrí genetika, vek, pohlavie a rasa a medzi ovplyvniteľné pitný režim, kuchynská soľ, kofeín, alkohol, telesná aktivita,obezita, stres, fajčenie a výživa, ktorej sme venovali najväčšiu pozornosť. Správne zastúpenie bielkovín, sacharidov, vlákniny, lipidov, cholesterolu, vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a probiotík kladie silný dôraz pri prevencii vzniku rôznych ochorení, aj kardiovaskulárnych. Na konci práce sme zaradili všeobecné odporúčania v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a potraviny, ktoré by sme mali čiastočne alebo úplne vylúčiť.
Kľúčové slová:rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, výživa ľudí, kardiovaskulárny systém, srdce, krv, krvné cievy, kardiovaskulárne ochorenia

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene