Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Zdroje, výroba a význam rastlinných tukov a olejov
Autor: Bc. Dominika Šuláková
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:prof. Ing. Milan Šimko, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Zdroje, výroba a význam rastlinných tukov a olejov
Abstrakt:V predkladanej bakalárskej práci je spracovaná téma rastlinných tukov a olejov. Tuky tvoria nevyhnutnú súčasť každodennej stravy človeka. Sú najbohatším zdrojom energie zo všetkých živín, jeden gram tuku poskytuje energiu 38 kJ (9 kcal). Z chemického hľadiska ich môžeme charakterizovať ako zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín, ktoré môžu byť podľa typu chemických väzieb nasýtené a nenasýtené. Pre správne fungovanie organizmu je potrebné prijať určité množstvo tuku, v ktorom sú obsiahnuté esenciálne mastné kyseliny. V práci je charakterizovaná chemická povaha a delenie lipidov, ich význam a rozdelenie mastných kyselín. Ďalej sa venujeme zdrojom poskytujúcim rastlinné tuky a oleje, medzi ktoré patria olejniny. Sú to plodiny, ktoré ako zásobnú látku obsahujú značné množstvo oleja. Popísané sú významné olejniny pestované na Slovensku i v zahraničí. Oleje sú najvyužívanejšie v potravinárstve, no sú dôležitou surovinou aj v iných odvetviach. Surové oleje sú upravované rôznymi stupňami technologického spracovania, kým sa nezíska produkt požadovanej kvality.
Kľúčové slová:oleje, mastné kyseliny, olejniny, rastlinné tuky, rafinácia

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene