Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Postoje detí k jedlu - preferencie a averzie
Autor: Ing. Dominika Vyskočová
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Postoje detí k jedlu - preferencie a averzie
Abstrakt:Jedlo je neoddeliteľnou súčasťou života človeka. Dnešný hektický spôsob života sa však negatívne odráža v prístupe k jedlu a k spôsobu stravovania sa. Je potrebné si uvedomiť, že dieťa nadobúda svoje stravovacie návyky a utvára si postoje k jedlu v rodine. Nedostatok výchovného pôsobenia v oblasti výživy môže u detí viesť k utvoreniu nesprávnych stravovacích návykov a postojov k jedlu, čo je hlavnou témou tejto bakalárskej práce. Cieľom bakalárskej práce bolo objasniť postoj detí k jedlu, ich preferencie a averzie voči nemu. V prvej časti práce sme popisovali psychologické a sociálne vplyvy na stravovanie sa detí. Do psychologických faktorov môžeme zahrnúť potravinové správanie, typológiu osobnosti, postoje k jedlu, preferencie a averzie, ale aj vplyv rodičov a pôsobenie médií na dieťa. V druhej časti práce sme venovali pozornosť regulácii príjmu potravy a jej poruchy, ktorými je ohrozená práve táto skupina populácie. Zaoberáme sa najmä anorexiou, bulímiou a prejedaním sa. Zvlášť venujeme pozornosť detským potravinám, ktoré vzbudzujú u rodičov nedôveru kvôli svojmu zloženiu. V poslednej časti popisujeme zdravú výživu detí a s ňou spojený pitný režim, výživové doporučenia a správny stravovací režim. Strava detí má byť pestrá a vyvážená, aby bol zaistený dostatočný prísun živín (bielkovín, tukov, sacharidov), vitamínov a minerálnych látok, ktoré potrebujú pre správny vývin a rast.
Kľúčové slová:preferencie, výživa, regulácia príjmu potravy a jej poruchy, averzie

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene