Persons at SUA

This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identification number: 1516
University e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
lecturer CSc.PhD. - Department of Human Nutrition (FAaFR)

Contacts     Graduate     Lesson     Projects     
Publications     Bodies     Supervised theses     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Bachelor thesis
Thesis title:Cocoa and its importance in the human nutrition
Written by (author): Bc. Alexandra Zelovičová
Department: Department of Human Nutrition (FAaFR)
Thesis supervisor: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Opponent:doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD.
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Slovak

Slovak        English

Title of the thesis:Kakao a jeho význam vo výžive ľudí
Summary:Medzi najobľúbenejšiu a najpredávanejšiu sladkosť na svete patrí čokoláda, ktorej hlavnou zložkou je práve kakao. Existuje mnoho druhov čokolády. Avšak „zdravá čokoláda“ je tá, ktorá obsahuje viac ako 70 % kakaa, vďaka čomu sa jej pripisuje veľa pozitívnych zdravotných účinkov na organizmus človeka. Cieľom práce bolo vyhľadanie a spracovanie dostupných literárnych zdrojov o histórii, botanickej charakteristike, chemickom zložení kakaa a jeho účinku na ľudský organizmus. Kakaové bôby sú bohaté na tuk, ktorého obsahujú najviac okolo 50 %. Po kakaovom tuku sú najviac zastúpené bielkoviny, a zo sacharidov obsahuje najmä škrob, celulózu, jednoduché cukry. Obsahuje aj vlákninu, ktorá je zastúpená v kakaových škrupinách. Kakao obsahuje aj vitamíny a minerálne látky, ktoré zlepšujú jeho nutričné vlastnosti. Výsledkom práce sa potvrdilo, že kakao zohráva dôležitú úlohu vo výžive ľudí. Konzumácia kakaa a čokolády má veľa výhod. Medzi výhody patrí vplyv kakaa na kardiovaskulárny systém, dokáže znížiť krvný tlak a riziko výskytu infarktu a mŕtvice. Obsahuje metylxantíny, ktoré majú povzbudivý účinok na CNS. Polyfenoly majú antioxidačný účinok. Dokáže tiež ovplyvniť vývoj chorôb ako je diabetes či obezita.
Key words:Čokoláda, Kakao, Výživa, Zdravie

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Display the assignment form

Parts of thesis with postponed release:

Final thesis (final thesis appendices) unlimited
Reviews for final thesis unlimited