Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Kakao a jeho význam vo výžive ľudí
Autor: Bc. Alexandra Zelovičová
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Kakao a jeho význam vo výžive ľudí
Abstrakt:Medzi najobľúbenejšiu a najpredávanejšiu sladkosť na svete patrí čokoláda, ktorej hlavnou zložkou je práve kakao. Existuje mnoho druhov čokolády. Avšak „zdravá čokoláda“ je tá, ktorá obsahuje viac ako 70 % kakaa, vďaka čomu sa jej pripisuje veľa pozitívnych zdravotných účinkov na organizmus človeka. Cieľom práce bolo vyhľadanie a spracovanie dostupných literárnych zdrojov o histórii, botanickej charakteristike, chemickom zložení kakaa a jeho účinku na ľudský organizmus. Kakaové bôby sú bohaté na tuk, ktorého obsahujú najviac okolo 50 %. Po kakaovom tuku sú najviac zastúpené bielkoviny, a zo sacharidov obsahuje najmä škrob, celulózu, jednoduché cukry. Obsahuje aj vlákninu, ktorá je zastúpená v kakaových škrupinách. Kakao obsahuje aj vitamíny a minerálne látky, ktoré zlepšujú jeho nutričné vlastnosti. Výsledkom práce sa potvrdilo, že kakao zohráva dôležitú úlohu vo výžive ľudí. Konzumácia kakaa a čokolády má veľa výhod. Medzi výhody patrí vplyv kakaa na kardiovaskulárny systém, dokáže znížiť krvný tlak a riziko výskytu infarktu a mŕtvice. Obsahuje metylxantíny, ktoré majú povzbudivý účinok na CNS. Polyfenoly majú antioxidačný účinok. Dokáže tiež ovplyvniť vývoj chorôb ako je diabetes či obezita.
Kľúčové slová:Čokoláda, Kakao, Výživa, Zdravie

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene