Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Porovnanie kvality ľanového a chia semena ako zdroja aminokyselín a mastných kyselín
Autor: Ing. Viktória Králiková
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:Ing. Matej Brestenský, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Porovnanie kvality ľanového a chia semena ako zdroja aminokyselín a mastných kyselín
Abstrakt:KRÁLIKOVÁ, Viktória: Porovnanie kvality ľanového a chia semena ako zdroja aminokyselín a mastných kyselín. [Diplomová práca]. Slovenská poľnohospodárska univerzita. Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov; Katedra výživy ľudí. Školiteľ: Ing. Jana Kopčeková, PhD. Nitra: FAPZ SPU, 2017. 96 s. Semená väčšiny rastlín sú bohaté na rôzne živiny a môžu zabezpečiť mnoho zdraviu prospešných benefitov. Ako sa zvyšuje povedomie verejnosti v oblasti zdravia, narastá aj dopyt po funkčných potravinách, zabezpečujúcich rôzne zdravotné účinky. Už pred 5000 rokmi sa chia (Salvia hispanica L.) používala v Mexiku ako potravina a dnes je považovaná za jeden z najdôležitejších zdrojov omega-3 polynenasýtených mastných kyselín. Semená bohaté na živiny sú dobrým zdrojom kyseliny alfalinolénovej, vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov a podporujú tvrdenia, že chia je superpotravina. Dokáže napraviť všetko od zápalu a zníženia hladiny cholesterolu až po pomoc pri chudnutí, stabilizovanie hladiny glukózy v krvi a zvýšenie výkonu pri cvičení. Ľanové semeno (Linum usitatissimum L.) je jedna z najstarších plodín, pestovaných od začiatku civilizácie. Je bohatým zdrojom kyseliny alfalinolénovej, polynenasýtených mastných kyselín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, fytoestrogénnych lignanov, bielkovín a radu antioxidantov. Jeho narastajúca popularita vychádza z jeho zdravotných účinkov na redukciu kardiovaskulárnych ochorení, znižovania rizika rakoviny, predovšetkým prsníkov a prostaty, protizápalového pôsobenia a zmiernenia symptómov menopauzy a osteoporózy.
Kľúčové slová:ľan siaty, Aztécka šalvia, chia, semená, Omega-3, aminokyseliny, vláknina, antioxidanty, funkčné potraviny

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene