Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Výživa a jej vplyv na atopickú dermatitídu
Autor: Ing. Kristína Habalová
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:Ing. Eleonóra Krivosudská, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Výživa a jej vplyv na atopickú dermatitídu
Abstrakt:HABALOVÁ, Kristína: „Výživa a jej vplyv na atopickú dermatitídu“ (diplomová práca) -Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre; Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov: Katedra výživy ľudí - školiteľka: Ing. Jana Kopčeková, PhD. 2018, 73 s. Naša diplomová práca sa zaoberá výživou v súvislosti s atopickou dermatitídou u detí a dospelých. Obsahuje teoretické údaje o najčastejšom ochorení kože, akým je atopická dermatitída a praktická časť bola zrealizovaná vo FNsP v Banskej Bystrici, kde na základe dotazníkov, sme rozoberali vzťah medzi výživou a atopickou dermatitídou. Atopická dermatitída je ochorenie veľmi nepríjemné a úporné, prejavujúce sa chronickou zápalovou reakciou kože a niekedy netolerovateľným svrbením. U dospelých je často celoživotným ochorením, ktoré môže byť spojené s výrazným zhoršením kvality života. K jeho liečbe neodmysliteľne patria režimové opatrenia, ktoré môžu zmierniť príznaky ochorenia, zahŕňajúce vhodne upravenú diétu. Problémom môžu byť niektoré striktné eliminačné diéty alebo rôzne alternatívne výživové smery, ak tieto diéty nie sú nastavené tak, aby boli pestré a pokrývali nutričné potrebu pacienta. V takom prípade by totiž diéta mohla mať za následok deficity jednotlivých živín alebo viesť k podvýžive pacienta. Výživa, najmä v prvých mesiacoch života, zohráva takisto zásadnú úlohu v prevencii vzniku atopickej dermatitídy. Najväčšia pozornosť v našej záverečnej práci je venovaná spojeniu atopickej dermatitídy s potravinovou alergiou, na využitie možných nutričných intervencií v tehotenstve, dojčení a v detskom veku. Ďalej sú spracované informácie ohľadom eliminačných diét detí a dospelých v liečbe a prevencii atopickej dermatitídy a možných preventívnych alebo terapeutických prínosov niektorých doplnkov stravy.
Kľúčové slová:koža, potravinová alergia, atopická dermatitída, výživa

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene