Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Tuky vo výžive ľudí a obezita ako rizikový faktor ohrozujúci kvalitu života
Autor: Bc. Patrícia Gačková
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:doc. Ing. Miroslav Juráček, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Tuky vo výžive ľudí a obezita ako rizikový faktor ohrozujúci kvalitu života
Abstrakt:GAČKOVÁ, Patrícia. Tuky vo výžive ľudí a obezita ako rizikový faktor ohrozujúci kvalitu života. [Bakalárska práca]. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov; Katedra výživy ľudí – Školiteľ: Ing. Jana Kopčeková, PhD. Nitra: FAPZ SPU v Nitre, 2019. 47s. Z hľadiska výživy sú tuky z potravy dôležité pre niekoľko zdravotných aspektov a pre optimálne fungovanie ľudského tela. Dietetické tuky nie sú len zdrojom energie, ale fungujú ako štrukturálne stavebné bloky tela, prenášajú vitamíny rozpustné v tukoch, podieľajú sa na životne dôležitých fyziologických procesoch v tele a sú nevyhnutné pre množstvo dôležitých biologických funkcií vrátane rastu a vývoja. Táto bakalárska práca zahŕňa charakteristiku tukov, podrobnejšie vysvetľuje rôzne funkcie, ktoré majú tuky v ľudskom tele, zahŕňa dietetické a výživové odporúčania. Poskytuje prehľad týkajúci sa konzumácie tuku v strave a jeho vplyvu na obezitu. V závere sa venuje obezite jej histórii, prevencii a postupnej liečbe. Obezita je jedným z najčastejších problémov súvisiacich s dnešným životným štýlom. Ťažká nadváha alebo obezita sú kľúčovým rizikovým faktorom pri rozvoji mnohých chronických ochorení, ako sú ochorenia srdca a dýchacích ciest, diabetes mellitus nezávislý od inzulínu alebo diabetes typu 2, hypertenzia a niektoré druhy rakoviny, ako aj predčasná smrť.
Kľúčové slová:tuky, obezita, nadváha, prevencia, cholesterol, liečba

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene