Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Vplyv vybraných faktorov výživy na lipidový profil pacientov s kardiovaskulárnym ochorením
Autor: Ing. Dominika Zvercová
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:doc. Ing. Miroslav Juráček, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Vplyv vybraných faktorov výživy na lipidový profil pacientov s kardiovaskulárnym ochorením
Abstrakt:Kardiovaskulárne ochorenia (KVO) a komplikácie s nimi spojené, sú najrozšírenejšou príčinou mortality a morbidity na celom svete. Na ochorenia kardiovaskulárneho systému pôsobia rôzne faktory, medzi ktoré patrí okrem iného aj výživa. Cieľom diplomovej práce bolo preskúmať pôsobenie vybraných zložiek výživy na lipidový profil – celkový cholesterol, lipoproteíny vysokej hustoty (HDL), lipoproteíny nízkej hustoty (LDL) a triacylglyceroly (TAG). Súbor pozorovania tvorila skupina pacientov v zložení 60 žien a 60 mužov, vo veku 45 – 59 rokov, hospitalizovaných v Kardiocentre Nitra. Na získanie informácií sme použili metódu dotazníka. Zistili sme, že pacienti mali rôzne diagnózy: 22 % infarkt myokardu, 25 % upchávanie ciev, 53 % iné príčiny KVO. Správnu frekvenciu jedál dodržiavalo 38 % žien a 28 % mužov. Pacienti, ktorí počas dňa jedli priemerne iba jedno až dve, alebo viac ako sedem jedál, mali najhorší profil celkového a LDL cholesterolu. Ženy, ktoré nekonzumovali bravčové mäso, mali hladiny lipidov v norme. Naproti tomu, tí ktorí konzumovali tento druh mäsa najčastejšie, mali zvýšené hladiny LDL cholesterolu a TAG. Frekvencia konzumácie hovädzieho mäsa bola menej častá a súvislosť vplyvu jeho konzumácie na celkový cholesterol nebola preukázaná. Pri konzumácii hydinového mäsa mali najlepší profil lipidov ženy, ktoré ho vôbec nekonzumovali. V obľúbenosti mäsových výrobkov, neboli medzi pohlaviami výrazné rozdiely. Z rýb obľubovali pacienti viac sladkovodné než morské ryby, ale najlepšie hodnoty celkového cholesterolu boli u mužov, ktorí najčastejšie konzumovali morské ryby. Konzumácia veľkého počtu vajec ovplyvnila hladiny HDL a LDL cholesterolu a TAG; z pohľadu frekvencie neboli preukázané rozdiely. Pacienti obľubujú polotučné mlieko, ale konzumácia nízkotučného mlieka a nízkotučných mliečnych výrobkov je spojená s lepšími výsledkami. Spomedzi orechov a semien mali na lipidy najlepší vplyv vlašské orechy a ľanové semená. Nedostatočná konzumácia ovocia ovplyvnila hladiny LDL cholesterolu a TAG; a najnižšia konzumácia zeleniny zvýšila u mužov celkový, LDL cholesterol a TAG. Margarín a masť majú negatívny vplyv na lipidy, rovnako ako vyprážanie a častá konzumácia fast-food jedál. Používanie olivového oleja v teplej kuchyni malo za následok najhorší, naopak, v studenej kuchyni najlepší vplyv na lipidový profil. Správnym výberom zložiek výživy je možné regulovať lipidový profil a tým predchádzať vzniku alebo ovplyvňovať priebeh a minimalizovať následky kardiovaskulárnych ochorení.
Kľúčové slová:faktory výživy, lipidový profil, kardiovaskulárne ochorenia, rizikové faktory

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene