Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

     
     
Výučba          
     Orgány
     
Vedené práce
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Bakalárska práca
Názov práce:
Nízkosacharidové stravovanie
Autor:
Bc. Kristína Kenderešová
Pracovisko:
Vedúci práce:
Oponent:
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

Názov práce:Nízkosacharidové stravovanie
Abstrakt:
Abstrakt KENDEREŠOVÁ, Kristína. Nízkosacharidové stravovanie. [Bakalárska práca]. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov; Katedra výživy ľudí – Školiteľ: Ing. Jana Kopčeková, PhD. Nitra: FAPZ SPU v Nitre, 2020. 54s. Medzi najobľúbenejšiu a najviac využívanú formu redukcie hmotnosti na celom svete patria diéty. Existuje mnoho druhov diét. Avšak „zdravá diéta“ je taká, ktorá nepoškodzuje naše telo, náš metabolizmus a taká, pri ktorej telu nechýbajú žiadne makroživiny a mikroživiny. Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou nízkosacharidových diét, a ich využitia na redukciu hmotnosti. Poukázali sme na negatívne a pozitívne vplyvy týchto diét a vhodnosť potravín pri jednotlivých typoch nízkosacharidovej diéty. Nízkosacharidové diéty majú nízky obsah sacharidov (<100 g / deň) väčšinou sú teda založené na báze tuku (> 60 %). Je dobre známe, že jedlá s vysokým obsahom sacharidov vedú k zvýšeným hladinám glukózy v krvi, hladine inzulínu a triacylglycerolov a zníženému cholesterolu lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL-C). V prvých kapitolách sú charakterizované sacharidy, diéty a nízkosacharidové diéty. V ďalších častiach sa venujeme problematike ketogénnej diéty, kde je charakterizovaná ketóza, ketolátky, popisovali sme históriu diéty, vedľajšie účinky a vhodnosť potravín pri tomto type diéty. V počiatočných fázach ketogénnej stravy je úbytok hmotnosti väčšinou spôsobený úbytkom vody a chudnutie spôsobuje prevažne negatívna energetická bilancia. V posledných kapitolách sme sa zaoberali využitím ketogénnej diéty v medicínskom prostredí na liečbu epilepsie a syndrómom polycystických vaječníkov. Kľúčové slová: sacharidy, nízkosacharidové diéty, redukcia hmotnosti, epilepsia, syndróm polycystických vaječníkov
Kľúčové slová:
nízkosacharidové diéty, redukcia hmotnosti, epilepsia, syndróm polycystických vaječníkov, sacharidy

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene