Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Príprava hrozna pre výrobu slamového vína a technológia výroby slamového vína
Autor: Ing. Svetlana Bieliková
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Karol Kríž
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Príprava hrozna pre výrobu slamového vína a technológia výroby slamového vína
Abstrakt:V diplomovej práci sme hodnotili zmenu hmotnosti strapcov hrozna odrody Frankovka modrá určených na výrobu slamového vína počas prirodzené sušenia prebiehajúceho v podkrovných priestoroch Vinárskych závodov Topoľčianky, V našom experimente sme použili hrozno pochádzajúce z vinohradu "Nad kostolom" vysadeného v roku 2004 s rozlohou 2,9 ha, ktorý sa nachádza priamo nad výrobným závodom (Zlatomoravecký vinohradnícky rajón). Vinič hroznorodý sa pestuje na juhovýchodnom svahu s 5o sklonom a kry sa pestujú v spone 3 m x 0,8 m na rýnsko-hessenskom vedení a režú sa s použitím Guytovho rezu. Hrozno z uvedeného vinohradu sa používa po splnení požadovaných kritérií aj na výrobu iných vín s tradičným výrazom -- prívlastkom, napr. na výrobu ľadového vína. Počas štyroch sezón (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 a 2014/2015) sme v priebehu troch mesiacov (12 meraní každú sezónu), sledovali zmeny hmotnosti desiatich vybratých strapcov hrozna odrody Frankovka modrá. Prvý rok (2011/2012) sme nezistili štatisticky preukazné rozdiely medzi jednotlivými meraniami z hľadiska hmotnosti strapcov. Priemerná hmotnosť na začiatku sušenia bola 395,4 g a na konci 277,6 g (úbytok hmotnosti - 117,8 g,). V roku 2012 sme už zistili štatisticky vysoko preukazné rozdiely medzi meraniami a to medzi 1. a 11. a 1. a 12. meraním, pričom priemerná hmotnosť strapca na začiatku sušenia bola 327,1 g a na konci 210,4 g, čo predstavuje úbytok hmotnosti 116,7 g . V roku 2013 sme namerali priemernú hmotnosť strapca na začiatku sušenia 266,1 g a na jeho konci 156,9 g (pokles hmotnosti o 109,2 g) a zistili sme vysoko preukazné rozdiely z hľadiska hmotnosti strapcov vo viacerých prípadoch. V roku 2014 sme zistili štatisticky vysoko preukazné rozdiely z hľadiska hmotnosti strapcov v rámci viacerých meraní Priemerná hmotnosť strapca na začiatku sušenia bola 308 g a na konci sušenia 168 g (pokles hmotnosti o 140 g ). Na konci procesu sušenia hrozno vyhovovalo legislatívnym požiadavkám na výrobu slamového vína.
Kľúčové slová:slamové víno, Frankovka modrá, sušenie, hmotnosť, Topoľčianky

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene