Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Výroba odrodového vína Alibernet s použitím jablčno-mliečnej fermentácie
Autor: Ing. Andrej Kürti
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Ján Rosenberger
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Výroba odrodového vína Alibernet s použitím jablčno-mliečnej fermentácie
Abstrakt:V diplomovej práci sme zisťovali vplyv jablčno-mliečnej fermentácie (aplikáciou mliečnych baktérií) na vybrané parametre vyrobeného odrodového vína Alibernet. Táto odroda pochádza z modrej muštovej odrody dopestovanej vo vinohradoch obce Žemberovce. Spracovanie hrozna, výroba a následné senzorické posúdenie vína Alibernet sa robilo v obci Pukanec. Analytické rozbory vzoriek sme vykonali na prístroji Alpha-WineAnalyzer v Laboratóriu nápojov výskumného centra SPU AgroBioTech. V rámci vlastnej práce boli vyrobené tri varianty vína. Variant A bol spracovaný klasickým spôsobom výroby červeného vína v ktorej prebiehalo prírodné kvasenie bez pridania mliečnych baktérií. V štádiu ukončenia alkoholového kvasenia sme odobrali víno na prípravu variant B a C. Do vína variantu B sme pridali mliečne baktérie za účelom naštartovania jablčno-mliečnej fermentácie. Do varianty B boli pridané mliečne baktérie Oenococcus oeni a bola na nej pozorovaná jablčno-mliečna fermentácia. Variant C bol schladený a slúžil pri pokuse ako nultá vzorka pre porovnanie arómy, chuti a analytických výsledkov. Počas priebehu jablčno-mliečnej fermentácie sme spozorovali, že vína sa neustále menia, strácajú svoj charakter a z kvalitatívneho hľadiska sa zdajú byť znehodnotené. Ale napriek tomu aj tieto nežiaduce zmeny patria k jablčno-mliečnej fermentácii. Po skončení jablčno-mliečnej fermentácii je väčšina látok prejavujúcich sa ako nedostatok kvasinkami odbúraná a vínu sa vracia späť ich buket a chuť. Vína sú zamatovejšie, v chuti harmonickejšie s dlhou perzistenciou.
Kľúčové slová:kyselina jablčná, kyselina mliečna, jablčno-mliečna fermentácia, Alibernet, červené víno, mliečne baktérie, Oenococcus oeni

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene