Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Priebeh zmien obsahu vybraných látok v hrozne viniča hroznorodého v biodynamickom systéme pestovania
Autor: Ing. Veronika Ďurechová
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Daniela Halmová, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Priebeh zmien obsahu vybraných látok v hrozne viniča hroznorodého v biodynamickom systéme pestovania
Abstrakt:Cieľom diplomovej práce bolo preštudovať a zhromaždiť informácie o biodynamickom vinohradníctve a vinárstve spôsobom využiteľným pre záujemcov o tento spôsob pestovania viniča a výroby vína. V práci uvádzame konkrétne spôsoby aplikácie biodynamického vinohradníctva a vinárstva v konkrétnych podmienkach - vinohradnícko-vinárskej firme Organic v obci Strekov. V pokusnej časti diplomovej práce sme sledovali priebeh zmien vybraných parametrov muštu získaného z hrozna pokusných odrôd (Rulandské šedé, Rizling vlašský, Veltlín zelený a Frankovka modrá) odobratých v troch termínoch. Analýzu muštu sme vykonali na prístroji Alpha wine analyzer vo výskumnom centre SPU AgroBioTech. Obsah glukózy a fruktózy v mušte všetkých hodnotených odrôd sa postupne zvyšoval. Najvyšší obsah glukózy (116,39 g/l) sme zistili v mušte odrody Veltlínske zelené a najnižší (87,2 g/l) v odrode Rizling vlašský. Obsah fruktózy bol najnižší (90,3 g/l) u odrody Veltlínske zelené zo vzoriek hrozna zberaných v prvom termíne a najvyšší obsah (124,11 g/l) je opäť u odrody Veltlínske zelené ale zo vzoriek hrozna zberaných v treťom termíne. Obsah kyseliny jablčnej v mušte sledovaných odrôd postupne klesal. Najvyšší obsah kyseliny jablčnej (7,65 g/l) sme zistili v mušte odrody Frankovka modrá a najnižší (3,21 g/l) v odrode Veltlínske zelené. Odroda Rulandské šedé mala v prvom termíne odberu vzoriek hrozna najvyšší obsah kyseliny vínnej (5,28 g/l) a v treťom termíne odberu vzoriek mala opäť odroda Rulandské šedé najnižší obsah kyseliny vínnej (1,12 g/).
Kľúčové slová:biodynamika, hrozno, obsahové látky, vinohradníctvo, Strekov

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene