Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Výroba fortifikovaného vína typu Portské
Autor: Ing. Matej Uherčík, DiS.
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Ivana Benkovičová, Ph.D.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Výroba fortifikovaného vína typu Portské
Abstrakt:V diplomovej práci sa zoberáme problematikou výroby fortifikovaných vín so zameraním na portské víno, na určenie vhodnej odrody vyselektovaním z troch najčastejšie pestovaných modrých muškátových odrôd na Slovensku. Na výrobu vína v roku 2017 sme použili odrodu Frankovka modrá. Hrozno pochádzalo z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Po spracovaní hrozna, muštu dosahoval 21° NM, podľa zákona 313/2009 Z.z., z hrozna s uvedenou cukornatosťou možno vyrobiť víno označené tradičným výrazom (prívlastkom) neskorý zber. Získaný rmut sme rozdelili do dvoch plastových nádob, pre výrobu dvoch štýlov portského vína Tawny a Ruby. Priebeh kvasenia prebiehal spontánne. Pozorovali sme úbytok cukru, priebeh a rýchlosť kvasenia. Okrem toho sme kontrolovali premenu cukrov na alkohol, kvôli zastaveniu kvasenia doalkoholizovaním s vínnym destilátom. Rmut bol zohrievaný pri teplote 32°C a priemerná teplota kvasenia bola 19°C. Po doalkoholizovaní sme analyzovali tvoriace sa víno počas zrenia každé 3 mesiace rozbormi na prístroji Alpha wine analyzer a raz do mesiaca senzoricky zhodnotili sceľovanie vína s vínnym destilátom. Po nafľašovaní sme senzoricky zhodnotili vína školenými odborníkmi. K dispozícii sme mali víno typu Portské z roku 2016, kvôli porovnaniu kvality, sceľovaniu a vyzretosti vín. Pri hodnotení vín bol použitý 100 bodový hodnotiaci systém. Po vyhodnotení všetkých vín, sme zistili, že najlepší výsledok dosiahlo víno typu TAWNY 2017. Hodnotitelia udelili vínu 85 bodov. V aromatickom profile podľa hodnotiteľov najčastejšie prevládali arómy po ovocí, vanilke a barrique chipsoch.
Kľúčové slová:Frankovka modrá, senzorické hodnotenie, Portské víno

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene