Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Bakalárska práca
Názov práce:Sušenie strapcov hrozna na výrobu slamového vína
Autor: Ing. Svetlana Bieliková
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Jozef Záhorský
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Sušenie strapcov hrozna na výrobu slamového vína
Abstrakt:V bakalárskej práci sme hodnotili zmeny hmotnosti strapcov hrozna odrody Frankovka modrá určeného na výrobu slamového vína v priebehu procesu sušenia prirodzeným spôsobom v podkrovných priestoroch Vinárskych závodov Topoľčianky. Hrozno pochádzalo z vinohradu "Nad kostolom", ktorý bol vysadený v roku 2004 a nachádza sa priamo nad vinárskymi závodmi Topoľčianky (Zlatomoravecký vinohradnícky rajón, Nitrianska vinohradnícka oblasť) na svahu s 5o sklonom a juhovýchodnou expozíciou. Kry sú pestované v spone 3x0,8 m na strednom vedení jednokmienikovom s jedným ramenom (rýnsko-hessenské vedenie) a režú sa s použitím Guytovho rezu (2-púčikový čapík a 8-púčikový rodivý ťažeň). Pôda je tvorená predovšetkým stredne ťažkou až ťažkou hnedozemou, čiastočne ílovitou. Poveternostné podmienky sú priaznivé pre pestovanú odrodu a to nielen ročným úhrnom zrážok, ktorý je 640 mm, priemernou teplotou 9 oC, ale aj slnečným svitom 2000 hodín. Hrozno z tohto vinohradu bolo prvýkrát použité na výrobu slamového vína v roku 2008. V dvoch sezónach (2011/2012 a 2012/2013) sme sledovali zmeny hmotnosti strapcov hrozna odrody Frankovka modrá v priebehu troch mesiacov - 12 meraní každú sezónu. V roku 2011 sme nezistili štatisticky preukazné rozdiely medzi jednotlivými meraniami z hľadiska hmotnosti strapcov. Priemerná hmotnosť strapca v roku 2011 na začiatku procesu sušenia bola 395,4 g a na konci sušenia 277,6 g (úbytok hmotnosti bol 117,8 g, t.j. pokles o 29,8%). V roku 2012 sme zistili štatisticky vysoko preukazné rozdiely medzi meraniami z hľadiska hmotnosti strapcov (medzi 1. a 11. meraním a 1. a 12. meraním). Priemerná hmotnosť strapca na začiatku procesu sušenia bola 327,1 g a na konci sušenia 210,4 g, čo predstavuje úbytok hmotnosti 116,7 g (t.j. pokles hmotnosti o 35,7%). Na konci procesu sušenia hrozno vyhovovalo legislatívnym požiadavkám na výrobu slamového vína.
Kľúčové slová:slamové víno, Frankovka modrá, sušenie, bobuľa, Topoľčianky

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene