Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Zhodnotenie cukornatosti hrozna a vybraných vlastností odrodových vín Pálava, Sauvignon a Frankovka modrá
Autor: Ing. Peter Blahut
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Martin Benkovič, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Zhodnotenie cukornatosti hrozna a vybraných vlastností odrodových vín Pálava, Sauvignon a Frankovka modrá
Abstrakt:Cieľom diplomovej práci bolo zhodnotenie cukornatosti hrozna odrôd viniča hroznorodého Pálava, Sauvignon Blanc a Frankovka modrá dopestovaného vo vinohrade vinohradnícko-vinárskej firmy Velkeer nachádzajúcom sa vo vinohradníckej obci Veľký Kýr a zhodnotenie vybraných vlastností odrodových vín uvedených odrôd za obdobie 2016-2018. V práci uvádzame technológiu spracovania hrozna a výroby vína vo firme Velkeer čo môže byť modelovým príkladom nielen pre študentov a širokú verejnosť študujúcu a zaoberajúcu sa vinohradnícko-vinárskou problematikou ale aj pre výrobcov vína. Cukornatosť hrozna odrody Pálava v rokoch 2016 – 2017 dosahovala cukornatosť 24 oNM a v roku 2018 až 26,2 oNM, z čoho vyplýva, že poloha je v prípade tejto odrody vhodná na dopestovania hrozna určeného na výrobu vín s prívlastkom – výber z hrozna resp. bobuľový výber. Cukornatosť hrozna odrôd Frankovka modrá dosiahla v roku 2018 20 oNM a Sauvignon Blanc 19,6 oNM, čo v oboch prípadoch z hľadiska cukornatosti spĺňa legislatívne požiadavky pre výrobu vína s prívlastkom kabinetné. V prípade odrody Frankovka modrá predpokladáme, že uvedená cukornatosť hrozna vyhovuje skôr pre výrobu ružového vína (pre výrobu červeného vína je potrebná vyššia cukornatosť hrozna a primeraná fenolická zrelosť hrozna). Obsah alkoholu za rok 2018 predstavoval pre Pálavu 12,10 obj, %, Sauvignon Blanc 12,25 obj% a Frankovka modrá 11,50 obj. %. Odroda Pálava v rokoch 2016-2017 dosiahla 12 obj.% alkoholu. Bezcukorný extrakt za rok 2018 pri odrode Pálava dosiahol hodnotu 19,1 g/l, Sauvignon Blamc 18,7 g/l a Frankovka modrá 30,3 g/l.
Kľúčové slová:cukornatosť hrozna, Pálava, výroba vína, zloženie vína, Velkeer

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene