Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Sledovanie zmien niektorých parametrov hrozna vybraných odrôd viniča hroznorodého počas dozrievania
Autor: Ing. Angelika Gagová
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Sledovanie zmien niektorých parametrov hrozna vybraných odrôd viniča hroznorodého počas dozrievania
Abstrakt:Cieľom záverečnej práce bolo sledovanie zmien niektorých parametrov hrozna – obsahu glukózy, fruktózy, kyseliny jablčnej, celkového obsahu alkoholu - vybraných odrôd vinič hroznorodého - Alibernet, André, Bianca, Frankovka modrá, Furmint, Kofranka, Muskat citronnyj, Müller-Thurgau, Rizling rýnsky, Sauvignon, Tramín červený, Zweigeltrebe - počas fenofázy dozrievania hrozna. V dvoch termínoch sme odobrali vzorky hrozna, z ktorých sme odobrali mušt – pri oboch termínoch odberu hrozna sme mušt odobrali v 3 časových variantoch (ihneď z rmutu – variant 0H; po 24 hodinách – variant 24H, t.j. po 24-hodinovej macerácii rmutu; po 72 hodinách – variant 72H) a mušt sme po odobratí ihneď analyzovali na analyzátore Alpha Wine Analyzer (stanovoval sa obsah glukózy, fruktózy, kyseliny jablčnej, potenciálny obsah alkoholu). V oboch termínoch odberu a vo všetkých variantoch sme najvyšší obsah fruktózy (154,82 g/l), glukózy (116,27 g/l), kyseliny jablčnej (5,14 g/l), alkoholu (14,93%), celkových cukrov (257,00 g/l) zistili v hrozne (mušte) odrody Bianca. Najväčší obsah celkových kyselín v 1. termíne zberu sme zistili v hrozne odrody Frankovka modrá (8,46 g/l). Medzi odrodami boli štatisticky vysoko preukazné rozdiely pri všetkých sledovaných parametroch, okrem celkových kyselín, kde boli rozdiely nepreukazné. Výsledky analýzy hrozna (muštu) potvrdili zmeny vybraných parametrov hrozna a potrebu ich sledovania aj z hľadiska účelu využitia hrozna.
Kľúčové slová:kyseliny, kyselina jablčná, hrozno, cukry, Vitis vinifera

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene