Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 
odborný asistent CSc./PhD. - Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)

Kontakty     Výučba     Publikácie     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Zhodnotenie vybraných parametrov muštu a vína odrody Pálava
Autor: Ing. Beáta Mičová
Pracovisko: Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (FZKI)
Vedúci práce: Ing. Eduard Pintér, PhD.
Oponent:Ing. Ivana Benkovičová
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:anglický jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Evaluation of Selected Parameters of Must and Wine of the Pálava Variety
Abstrakt:My master’s thesis focuses on the vine of the Pálava variety, in particular on the change in the characteristics of vine planted at the top and bottom of the slope in a vineyard. The task was to examine how the lack of moisture affects the quality and appearance of vine. The thesis continues with the process of wine production and its evaluation. The thesis evaluates two samples of the same must variety of Pálava. The basic Pálava wine was made from wine grapes harvested on 17 September 2018 and they was used to make two variants. The sugar content of the must in the Pálava 1 sample was 22.5 g/l. The sugar content of the must in the Pálava 2 sample was 21 g/l. The experimental part involved analytical and sensory evaluation of wine. The chemical composition was performed using the ALPHA device in the Beverage Laboratory of the AgroBioTech Research Centre. The resulting density of the must was 1.09049 (g/cm-3) for Pálava 1 and 1.0641 (g/cm-3) for Pálava 2. For the wine, the density decreased to 0.99965 (g/cm-3) for Pálava 1 and to 0.9984 (g/cm-3) for Pálava 2. The alcohol content in the must was 13.26 (%) for the Pálava 1 sample and it decreased to 11.7 (%) in the wine of the Pálava 1 sample. The potential alcohol content in the must was 8.76 (%) for the Pálava 2 sample and 11.9 (%) in the wine of the Pálava 2 sample. The pH value of the must was 3.39 for the Pálava 1 sample and 3.26 for the Pálava 2 sample. The pH value of the wine was 2.9 for the Pálava 1 sample and 3.07 for the Pálava 2 sample. Total acids in the must were 5.27 (g/l) for the Pálava 1 sample and 4.95 (g/l) for the Pálava 2 sample. Total acids in the wine were 6.6 (g/l) for the Pálava 1 sample and 7.7 (g/l) for the Pálava 2 sample.The wines were subject to sensory evaluation. Wine testers chose Pálava 1 as the best wine and awarded it 84 points. With this score, Pálava 1 was evaluated as “good” (a solid, well-made wine) and a silver medal would be awarded. This sample was characterised by flower bouquet with an equal bouquet of roses and spices. Pálava 2 was awarded 79 points by wine tasters. With this score, Pálava 2 was evaluated as “mediocre” (a drinkable wine that may have minor flaws) and a bronze medal would be awarded. This sample was characterised by intense flower and grass bouquet.
Kľúčové slová:chemical composition, vine, must, wine, Pálava

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene