Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Lucia Benešová
Identifikačné číslo: 36757
Univerzitný e-mail: xbenesova [at] is.uniag.sk
 
4170V02  technológia potravín D-TEP
FBP D-TEP den [roč 2]
Doktorandský typ štúdia, denná prezenčná forma
2. ročník

Kontakty
     
Absolvent
     
Výučba     Záverečná práca     Publikácie     Orgány
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Diplomová práca
Názov práce:
Charakteristika a autentifikácia oštiepkov.
Autor:
Pracovisko:
Katedra technológie a kvality rastlinných produktov (FBP)
Vedúci práce:
doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD.
Oponent:
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

Názov práce:
Charakteristika a autentifikácia oštiepkov.
Abstrakt:
Oštiepok je tradičný polotučný syr, ktorý sa vyrába na Slovensku. Výrobcovia môžu používať označenie chránené zemepisné označenie, chránené označenie pôvodu a názov „Slovenský oštiepok“, ktoré zatiaľ žiadny z výrobcov nevyužíva. V teoretickej časti práce sme sa venovali technológii výroby oštiepkov, legislatívnym požiadavkám, texturálnym a organoleptickým vlastnostiam oštiepkov a metódam autentifikácie oštiepkov. Cieľom praktickej časti práce bolo zhodnotiť, či 19 vzoriek oštiepkov od rôznych výrobcov spĺňa legislatívne požiadavky. Zamerali sme sa na analýzy texturálnych a organoleptických vlastností, zloženia a druhovej identifikácie. Priemerné hodnoty zloženia oštiepkov boli: sušina 58 hmot. %, tuk v sušine 49 %, tuky 28,42 g.100g-1, sacharidy 1,81 g.100g-1, proteíny 22,62 g.100g-1, NaCl 2,85 g.100g-1, ďalšie minerály 1,83 g.100g-1. Celkový priemer tvrdosti všetkých syrov bol 1,349 ±0,705 kg a Cv 52 %. Celkový priemer konzistencie všetkých syrov bol 1,045 ±0,578 kg.s-1 a Cv 55 %. Vzorky č. 3, 10 a 2 dosiahli najvyššie hodnotenie celkovej chuti a vzorky č. 4, 5, 6, 11 a 13 dosiahli najvyššie hodnotenie v celkovom vzhľade. V rámci druhovej identifikácie sme zistili, že 10 vzoriek z 19 spĺňalo požiadavky.
Kľúčové slová:Slovenský oštiepok, zloženie, textúra, druhová identifikácia, organoleptické vlastnosti

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene