Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Oliver Šiatkovský
Identifikačné číslo: 55243
Univerzitný e-mail: qsiatkovsky [at] is.uniag.sk
 
4170V02  technológia potravín D-TEP
FBP D-TEP ext [roč 5]
Doktorandský typ štúdia, externá prezenčná forma
5. ročník
 
Externý spolupracovník - Fakulta ekonomiky a manažmentu (SPU)

Kontakty     
Záverečná práca
     Publikácie     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Dizertačná práca
Názov práce:Obsah a zmeny chemoprotektívnych látok vo vybraných druhoch rodu Allium indukované agroenvironmentálnymi a technologickými faktormi
Autor:
Pracovisko:
Vedúci práce:
doc. RNDr. Ing. Tomáš Tóth, PhD.
Oponent 1:
Oponent 2:prof. RNDr. Alžbeta Hegedűsová, PhD.
Oponent 3:
Ing. Vladimír Pavlík, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca je odovzdaná


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

Názov práce:
Obsah a zmeny chemoprotektívnych látok vo vybraných druhoch rodu Allium indukované agroenvironmentálnymi a technologickými faktormi
Abstrakt:
Cibuľa kuchynská (Allium cepa L.) je bežnou a tradične pestovanou cibuľovou zeleninou. Je bohatým zdrojom minerálnych látok a vitamínov, obsahuje významné množstvo chemoprotektívnych látok, ktoré sa vyznačujú antioxidačnou, antimutagénnou a protizápalovou účinnosťou. Je neoddeliteľnou súčasťou prípravy mnohých jedál (mäsitých a zeleninových pokrmov, šalátov). V konzervárenskom priemysle je súčasťou viacerých kyslých a sladkokyslých konzerv. Drobné cibuľky sa nakladajú do kyslých a sladkokyslých nálevov. Čerstvá, varená, smažená a pečená cibuľa je neodmysliteľnou súčasťou pokrmov (základ duseného mäsa a dusenej zeleniny). Alylsulfid, ktorý dodáva cibuli štipľavú chuť má silne dráždivý účinok, zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, a tým podporuje chuť k jedlu. Cibuľa sa vyznačuje dobrou skladovateľnosťou a má veľmi dobré klimatické a pôdne podmienky na jej pestovanie. Je stredne náročná na spotrebu živín, neznáša priame hnojenie konským hnojom. Pestuje sa najčastejšie na uskladnenie. Sortiment je pestrý: od zlatohnedých odrôd, cez slamovožlté, červenofialové až po biele odrody. V predkladanej práci sme sa zaoberali sledovaniu a hodnoteniu obsahu minerálnych prvkov, celkovému obsahu polyfenolov, obsahu kvercetínu a celkovej antioxidačnej aktivite v troch rôznych odrodách cibule kuchynskej, v žltej odrode Bingo, červenej odrode Red Matte a v bielej odrode White Solid F1. Cibula bola pestovaná v rokoch 2017 a 2018 na PVOD Madunice. Celkový obsah polyfenolov vo vzorkách cibule sme stanovili spektrofotometrickou metódou s použitím Folin-Ciocalteuovho činidla. Celkovú antioxidačnú aktivitu sme stanovili spektrofotometricky s použitím zlúčeniny DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazil). Obsah kvercetínu sme stanovili separačnou metódou HPLC. Obsah jednotlivých makrobiogénnych a mikrobiogénnych prvkov sme stanovili metódou AAS (atómová absorpčná spektrofotometria). Na základe získaných výsledkov sme zistili štatisticky preukazne najvyšší obsah polyfenolov v červenej odrode Red Mate, najvyšší obsah kvercetínu v odrode Bingo a najvyššiu antioxidačnú aktivitu sme zistili v odrode Red Matte. Technologická úprava cibule poukazuje na výrazný vplyv varenia vo vode na pokles sledovaných parametrov, a o niečo šetrnejší vplyv na TPC, kvercetín a AOA v prípade úpravy cibule vo vodnej pare.
Kľúčové slová:
cibuľa, kvercetín, AOA, TPC

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene