Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
Identifikačné číslo: 1390
Univerzitný e-mail: tatiana.bojnanska [at] uniag.sk
 
docentka - Katedra technológie a kvality rastlinných produktov (FBP)

Kontakty
     
Výučba     Projekty     Publikácie
     
Orgány
     
Vedené práce
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Dizertačná práca
Názov práce:
Obilniny ako významný zdroj antioxidačných a biologicky cenných látok
Autor: Ing. Eva Ivanišová, PhD.
Pracovisko:
Katedra technológie a kvality rastlinných produktov (FBP)
Vedúci práce:
Oponent 1:
prof. Ing. Otto Ložek, CSc.
Oponent 2:
doc. Ing. Tibor Roháčik, CSc.
Oponent 3:
doc. Ing. Alžbeta Jarošová, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:
slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:
Cereals as Important Sources of Antioxidant and Biologically Active Components
Abstrakt:
This work is oriented on monitoring the content of antioxidant and biologically active substances in milling fractions of selected cereals grown in the year 2009. The part of this work is a digest about the chemical composition of cereal grains, methods of post-harvest storage and processing of cereals and methods of determining antioxidant activity. A constituent of the research work is the analysis of primary metabolites of selected cereals important for their use in food industry, analysis of secondary metobolites focusing on polyphenols and antioxidant substances, and also express the relationship between the content of antioxidant substances and total antioxidant potential of the selected cereals. The results of this work showed that bran milling fractions (mainly milling fraction III. -- fine bran) of analysed cereals contain a higher concentration of antioxidant and biologically active substances, as well as a higher proportion of the antioxidant potential in comparison with flour milling fractions. The sample of barley, wheat, oat and triticale showed higher antioxidant potential in comparison with samples of rye and spelt wheat. The results of this work also suggested the possibility of higher used of bran milling fractions of cereals in food industry; these substances can be isolated and used to increase of biological value of wide range foods.
Kľúčové slová:
primary metabolites, cereals, flavonoids, polyphenols, antioxidant activity

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene