Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Identifikačné číslo: 1516
Univerzitný e-mail: jana.kopcekova [at] uniag.sk
 
odborná asistentka CSc./PhD. - Katedra výživy ľudí (FAPZ)

Kontakty     Absolvent     Výučba     Projekty     
Publikácie     Orgány     Vedené práce     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Diplomová práca
Názov práce:Postoje k jedlu vybranej skupiny žien vo vzťahu k poruchám príjmu potravy
Autor: Ing. Lenka Laurošková
Pracovisko: Katedra výživy ľudí (FAPZ)
Vedúci práce: Ing. Jana Kopčeková, PhD.
Oponent:Ing. Eleonóra Krivosudská, PhD.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:slovenský jazyk

slovenský jazyk        anglický jazyk

Názov práce:Eating attitudes of a selected group of women in relation to eating disorders
Abstrakt:Eating Attitudes and nutritional behaviors is a well-researched area worldwide. Food behavior has been influenced by many factors, such as family, its members, peers, school and the media, since early childhood. The aim of our diploma thesis was to point out that bad nutritional habits and dissatisfaction with one's own body are the first step towards eating disorders - especially anorexia and bulimia or associated obesity. Statistically, eating disorders occur mainly in adolescent girls and women, so our group sample consisted of 100 women. We investigated respondents’ pathological attitudes to food and the associated risk of eating disorders. EAT-26 attitude test was used to determine the level of risk of eating disorders. The EAT-26 questionnaire consisted of 26 statements, which we classified into three subgroups. In the first subgroup, we monitored respondents' interest in their weight, adherence to reduction diets, the occurrence of fear of being overweight, or the desire for leanness. We found that 33% of respondents show increased interest in their body and only 8% resort to holding reduction diets. Nevertheless, 43% of respondents are afraid of being overweight and up to 47% of respondents want to be leaner. In the second subgroup, we observed feelings of loss of control on food intake, the extent of bulimia risk and concerns about food. The results showed that 25% of the respondents experience compulsive overeating and 9% develop vomiting after a meal. In the last subgroup we evaluated the food intake regime and its control in respondents. We found that 22% of respondents show excessive self-control in food intake, but only 5% avoid eating when they are hungry. In the evaluation of the overall points of the attitude test, the highest score was 41 points and the lowest score was 0 points. In the overall score, 8 respondents reached ≥ 20 points, which is considered a critical outcome that indicates the occurrence of eating disorders. The conclusion is that disproportionate nutritional behavior, starvation, negative body image or strict oral self-control can lead to the risk of developing eating disorders.
Kľúčové slová:eating attitudes, body image, eating disorders, anorexia nervosa, bulimia nervosa, obesity

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Zobraziť zadanie

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene