Ľudia na SPU

Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

Ing. Eduard Pintér, PhD.
Identifikačné číslo: 1539
Univerzitný e-mail: eduard.pinter [at] uniag.sk
 

     Výučba          
Vedené práce
     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce:
Diplomová práca
Názov práce:
Výroba fortifikovaného vína typu Portské
Autor:
Ing. Matej Uherčík, DiS.
Pracovisko:
Vedúci práce:
Oponent:
Ing. Ivana Benkovičová, Ph.D.
Stav záverečnej práce:
Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:
slovenský jazyk

Názov práce:
Production of fortified wines with a focus on port wine
Abstrakt:In the diploma thesis, we are taking the issue of the production of fortified wines with a focus on port wine, to determine the appropriate variety by selection of the three most widely grown blue wine varieties in Slovakia. For wine production in the year 2017 we used the variety Blaufränkisch. Grapes came from the Small Carpathian vine-growing area. After processing of grapes, musts reached 21 ° NM. According to the law of 313/2009 Coll., from grapes with the said sugar content there can be produced wine marked with a traditional expression - attribute Late harvest. The acquired mash we divided into two plastic containers, to produce two styles of port wine Tawny and Ruby. The fermentation process was spontaneously conducted. We observed the loss of sugar, the progress and the rate of fermentation. In addition, we checked the conversion of sugars to alcohol, due to the interrupting of fermentation by fortification with wine distillate. Mash was heated at 32 °c and the average fermentation temperature was 19 °C. After fortification, we analysed the parameters values of prepared wine during maturation every 3 months by the Alpha Wine analyser and once a month by sensory analysis. After bottling, we have sensory evaluated the wines by trained professionals. We have had a wine type Port from the vintage 2016, due to the comparison of quality, blending and maturity of wines. A 100-point rating system was used in the evaluation of wines. The best result obtained the wine type TAWNY 2017 - specialists awarded 85 points. According to the evaluators in aromatic profile of wine dominated fruit, vanilla and barrique chips aromas.
Kľúčové slová:Port wine, Blaufränkisch, sensory evaluation

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Časti práce s odloženým zverejnením:

Záverečná práca (prílohy záverečnej práce) neobmedzene
Posudky záverečnej práce neobmedzene