Abstrakt: | Záujem vedy o výžive sa v posledných rokoch orientuje predovšetkým na látky s priaznivými účinkami zabezpečujúcimi udržanie zdravia, zdravé starnutie, a teda skvalitnenie a predĺženie života. Sú to rôzne prirodzené zložky rastlinných produktov, napríklad antioxidanty, predovšetkým karotenoidy, polyfenoly a iné sekundárne metabolity. Hlavným zdrojom prevažnej väčšiny bioaktívnych látok sú najmä prírodné rastlinné produkty, zelenina a ovocie. Tekvica mošusová patrí medzi plodiny s nutrične hodnotnými plodmi, ktoré hrajú nezastupiteľnú rolu v poľnohospodárskych systémoch sveta. Táto jednoročná rastlina sa zaraďuje do čeľade Cucurbitaceae a je pestovaná hlavne pre svoje plody. V dužine plodov sa vyskytujú zdraviu prospešné látky, akými sú predovšetkým bielkoviny, antioxidanty - karotenoidy a tokoferoly a minerály. Tekvica mošusová je tiež známa pre svoj pomerne vysoký obsah polyfenolov, ktoré tvoria veľkú heterogénnu skupinu sekundárnych metabolitov. Obsah týchto bioaktívnych látok v čerstvých plodoch je variabilný, líši sa vzájomne medzi jednotlivými odrodami a taktiež môže byť ovplyvnený externými faktormi – klímou, výživou, lokalitou, skladovacími podmienkami, technologickým spracovaním atď. Cieľom diplomovej práce je hodnotenie dynamiky zmien obsahu celkových karotenoidov a celkových polyfenolov v dužine plodov počas skladovania v mraziarenskom priestore a na základe zistenia zhodnotiť vplyv genotypu a skladovania na obsah uvedených látok. |