Prehľad vypísaných tém - Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Základné údaje

Typ práce: Diplomová práca
Názov témy: Biologicky cenné látky nápoja Rooibos a ich využitie vo výžive diabetických jedincov
Stav témy: schválené (prof. MVDr. Peter Massanyi, DrSc. - vedúci pracoviska)
Vedúci práce: Ing. Eva Tvrdá, PhD.
Fakulta: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Garantujúce pracovisko: Katedra fyziológie živočíchov - FBP
Max. počet študentov: 1
Akademický rok:2018/2019
Navrhol: Ing. Eva Tvrdá, PhD.
Abstrakt: Názov rooibos ( rooibosch alebo rooibush ) v preklade znamená červený ker. Prvá písomná zmienka o tomto najoblúbenejšom čaji domorodcov v južnej Afriky pochádza z roku 1772. Z tých čias sa zachoval aj prvý opis krovitej rastliny Asphalatus linearis, z ktorej sa rooibos pripravuje. Rooibos neobsahuje kofeín, zato je bohatý na stopové prvky a flavonoidy. Rooibos sa v juhoafrickej kultúre bežne využíva pri manažmente nespavosti a depresií, vplýva na zlepšenie spaľovania tukov, má priaznivé účinky na pleť a vďaka obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom. Nápoj má protialergické účinky, zmierňuje kŕče, blahodárne vplýva na pečeň a posilňuje činnosť imunitného systému. Flavonoidy obsiahnuté v rooibose vykazujú antioxidačné vlastnosti, pôsobia protizápalovo a protialergicky. Diplomová práca sa zameria na analýzu biologicky cenných látok nápoja Rooibos a hodnotenie jeho vplyvu na štrukturálne zmeny zvolených orgánov potkanov po indukcii ochorenia diabetes mellitus.


Obmedzenie k téme

Na prihlásenie riešiteľa na tému je potrebné splnenie jedného z nasledujúcich obmedzení

Obmedzenie na študijný program
Tabuľka zobrazuje obmedzenie na študijný program, odbor, špecializáciu, ktorý musí mať študent zapísaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.

ProgramZameranieŠpecializácia
I-TNI technológia potravín-- nezadané -- -- nezadané --

Obmedzenie na predmety
Tabuľka zobrazuje obmedzenia na predmet, ktorý musí mať študent odštudovaný, aby sa mohol na danú tému prihlásiť.

PracoviskoNázov predmetu
Nenájdené žiadne vyhovujúce dáta.