Summary of topics offered - Department of Animal Physiology (FBFS)

Basic information

Type of work: Diploma thesis
Topic:
Chemická kompozícia Pergy a jej nutraceutické využitie výžive diabetických jedincov
State of topic:
approved (prof. MVDr. Peter Massanyi, DrSc. - head of department)
Thesis supervisor:
Ing. Eva Tvrdá, PhD.
Faculty: Faculty of Biotechnology and Food Sciences
Supervising department:
Department of Animal Physiology - FBFS
Max. no. of students:1
Academic year:2018/2019
Proposed by:
Ing. Eva Tvrdá, PhD.
Summary:
Perga je prírodný aktívny produkt s výnimočnými ozdravnými schopnosťami, ktorý sa získava z plástov včelstva. Včely ho v úli spracujú tak, že ho vrstvia do buniek a hlavami ho utláčajú. Medzi jednotlivé vrstvy dávajú med a výlučky svojich žliaz. V takto upravenom peli nastáva mliečne kvasenie, popraská obal peľového zrnka a vďaka tomu sa zvýši jeho stráviteľnosť až o 50%. Perga obsahuje vysoký obsah bielkovín, cukrov, tukov, minerálnych látok, enzýmov a vitamínov. Zo všetkých testovaných potravín bola u Pergy zistená najväčšia antioxidačná schopnosť zo všetkých včelích produktov. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Cieľom práce bude hĺbková analýza antioxidačnej aktivity Pergy a jej možného nutraceutického využitia vo výžive obéznych jedincov s následným vyhodnotením jej možnej aplikácie ako výživového doplnku pre manažment samčej reprodukčnej dysfunkcie.


Limitations of the topic

To sign up for a topic it is necessary to fulfil one of the following restrictions

Restrictions by study
The table shows restrictions by study to which the student has to be enrolled in order to sign up for the given topic.

Programme
I-TNI Food Technology

Limit to courses
The table shows limitations of a course the student has to complete to be able to register for a given topic.

Department
Course title
No suitable data found.