Projekty

Mykotoxíny v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu: ich výskyt z farmy na vidličku a odstránenie toxických účinkovGarant:
prof. Ing. Adriana Kolesárová, PhD.

Na tejto stránke máte zobrazené podrobné informácie o projekte. Pri hlavných projektoch sa zobrazuje navyše zoznam podprojektov.
Popis projektu: | Obilniny predstavujú najdôležitejší zdroj potravy v mnohých krajinách. Sú súčasne pravdepodobne najdôležitejším zdrojom príjmu mykotoxínov. Mykotoxíny sa nachádzajú v rôznych potravinách, vrátane rastlinných aj živočíšnych produktov. Sú trvalé, škodlivé pre zvieratá, ľudí a zodpovedné za ekonomické straty vo výške miliárd eur. Spotreba plesňových krmív zvieratami produkujúcimi potraviny môže mať za následok vznik rezíduí mykotoxínu v ich tkanivách a produkty kontaminované týmito zvieratami. Konečným cieľom projektu je poskytnúť vedeckej komunite, firmám a spotrebiteľom ľahko použiteľné a spoľahlivé nástroje a protokoly na meranie výskytu mykotoxínov, ako aj zhromaždiť a vyhodnotiť súbory údajov získané týmito štandardizovanými metódami. |
Druh projektu: | Medzinárodné výskumné projekty (inde nezaradené) () |
Pracovisko: | Fakulta biotechnológie a potravinárstva |
Identifikácia projektu: | H2020-SFS-2016-2017 |
Stav projektu: | Zamietnutý |
Dátum začatia projektu: | 01. 01. 2017 |
Dátum ukončenia projektu: | 31. 12. 2020 |
Počet pracovníkov projektu: | 15 |
Počet oficiálnych pracovníkov projektu: | 0 |